Årets stora trendfärg 2023

Årets trendfärg – enligt Pantone Color Institute

Nu presenterar färgjätten Pantone Årets färg 2023, 18-1750 Viva Magenta. Den röda tonen beskrivs som full av kraft, modig, pulserande och en kulör som andas optimism och firande.

Under 24 år har Pantone Color Institute presenterat årets färg, som har påverkat produktutveckling och inköpsbeslut i flera branscher såsom mode, inredning, industriell design mm. 
För att komma fram till Pantone Color of the Year krävs en genomtänkt trendanalys. Pantones färgexperter skannar vår omvärld och letar efter nya färginfluenser bl.a genom underhållningsindustrin, konstsamlingar, mode och alla områden inom design, populära resmål, socioekonomiska förhållanden. Influenser kan också komma från ny teknik, material, texturer och effekter som påverkar färg.

Om färgen

Årets färg är kraftfull, det är en ny animerad röd färg som badar i ren glädje och uppmuntrar till experiment och till att uttrycka sig själv. Färgen visar på styrka och självkänsla, något många behöver i den tid vi lever. Det är en elektrisk och gränslös nyans som står ut och välkomnar alla med en rebellisk själ, skriver Pantone i sitt pressmeddelande.

“När virtuella världar blir en mer framträdande del av vårt dagliga liv försöker vi hämta inspiration från naturen och det som är verkligt”, säger Leatrice Eiseman, verkställande direktör för Pantone Color Institute.
PANTONE 18-1750 Viva Magenta härstammar från den röda familjen och är inspirerad av det röda från Koschenill (ett färgämne som utvinns från insekten Koschenillsköldlus), ett av de mest värdefulla färgämnet som tillhör den naturliga färgämnesfamiljen.

Viva Magenta, “en okonventionell nyans för en okonventionell tid”.

Källa: Pantone Color Institute.
Här kan du beställa säsongens trendmaterial