Djupdykning i textilproduktionens hantverk

Ett kärt återbesök

Vårt senaste besök i Turkiet var en fortsättning på vårt arbete att bygga långsiktiga och givande relationer med våra leverantörer. Under en intensiv vecka besökte vi både befintliga och nya fabriker i Istanbul och Izmir, två pulserande centra för textilindustrin.

Vi hade privilegiet att besöka inte mindre än 10 fabriker, var och en specialiserad inom olika områden av produktion. Från etablerade partners inom konfektion, bad och sportmode till spännande nya kontakter inom skjorttillverkning, denim och accessoarer som bälten och väskor. Det var en resa fylld av inspiration och insikter, där vi fick möjlighet att fördjupa våra samarbeten och utforska nya affärsmöjligheter.

Textilproduktion – ett hantverk som kräver stor skicklighet och kunskap

Att befinna sig på fabriksgolvet och med egna ögon se det mänskliga arbete som ligger bakom varje plagg framkallar alltid en känsla av ödmjukhet. I en tid där “fast fashion” ofta dominerar samtalet, är det viktigt att påminna oss om att klädproduktion fortfarande är ett hantverk som kräver skicklighet och dedikation. Från design och mönsterkonstruktion till att skära ut plaggen, sömnad och avslutande detaljer som avsyning och paketering. Varje steg kräver noggrannhet och expertis.

Här skärs varje mönsterdel ut för hand med precision, en metod som fortfarande används i stor utsträckning även om automatiserad skärning är mer och mer vanligt förekommande

Tydlighet

Vi vill särskilt lyfta fram betydelsen av tydlig kommunikation och förståelse för varje steg i tillverkningsprocessen. Genom att vara tydliga med våra designkrav och ge detaljerade instruktioner (genom bl.a. techpack), kan vi minska onödig tid och resurser som annars kan gå till att korrigera misstag eller justera prototyper. Dessutom är det en viktig insikt som inte bara sparar tid och pengar utan också minskar vår påverkan på miljön.

Erfarna hantverkare i provsömnadsateljén, här tar de första prototyperna form innan de går vidare till produktion. Varje söm utförs med omsorg och noggrannhet för att säkerställa att varje detalj blir perfekt
Designavdelning med flödande kreativitet! Här arbetar designers passionerat för att skapa inspirerande modekoncept
Kvalitetskontroll, där varje plagg noggrant granskas för eventuella defekter och trådar klipps bort

Mönsterkonstruktion

Mönsterkonstruktionen är av central betydelse i arbetet för att uppnå en perfekt passform och hög kvalitet. Vi uppskattar det gedigna kunnandet hos våra partners och deras förmåga att omvandla designidéer till verklighet. Varje plagg börjar som en idé och genom samarbete och skickliga händer tar det form till en färdig produkt som vi är stolta över att erbjuda våra kunder.

3D-design hos en ledande tillverkare av jerseyplagg i Izmir

På återseende!

Vi är djupt tacksamma för det varma välkomnandet och den generositet som våra partners visat oss under vår vistelse. Deras engagemang och expertis påminner oss om vår stolthet över att vara en del av modeindustrin.

Vi tar med oss erfarenheterna från denna resa och ser fram emot att fortsätta bygga starka och långsiktiga relationer med våra partners i Turkiet och Europa. Tillsammans strävar vi mot en framtid där mode inte bara är vackert och inspirerande, utan också hållbart och medvetet. Med gemensamma krafter arbetar vi mot att forma en bransch där kreativitet möter ansvar.

Skjorttillverkare i Istanbul

Foto: Fashion Factory Sweden