Leverantörsbesök i Turkiet

Äntligen!

Efter ett par år av inställda resor kom vi äntligen iväg till Turkiet för att besöka våra leverantörer, både befintliga och nya kontakter. Under en mycket intensiv och givande vecka besökte vi 15 fabriker med olika inriktningar, från befintliga kontakter med produktion inom konfektion och sport till helt nya kontakter inom socktillverkning, underkläder och bad. Vi startade med tre dagar i Istanbul och avslutade med två dagar i Izmir, där vi fick ett fantastiskt mottagande av våra samarbetspartners på plats. 

Besök hos våra agenter i Izmir

Textilbranschen – ett hantverk som kräver stor skicklighet och kunskap

Det är alltid lika fascinerande när man kommer ut i verkligheten och till fabrikerna och vi känner en oerhörd ödmjukhet inför kompetensen dessa människor besitter! I dagens samhälle, med fokus på fast fashion är det lätt att tro att tillverkningen sker helt automatiserat, vilket inte stämmer i de flesta fall. Tillverkning av kläder är ett hantverk som kräver stor skicklighet, allt från design, mönsterkonstruktion, tillskärning, sömnad till avsyning och packning. 

Här förbereds tyg till barnklänningar inför tillskärning. Detta sker genom att lägga önskat antal tyglager ovanpå varandra med stor precision för att hålla kanterna jämna och luftbubblor borta.

 

Skickliga yrkesmän märker för hand ut var vecken ska hamna.

 

Plaggen synas noga innan de går vidare till att packas

Människor och inte robotar

Vi får inte glömma att det är människor som jobbar hårt för att få fram varje produkt, något som vi i branschen måste bli bättre på att upplysa om. Det finns givetvis stora fabriker som är mer automatiserade när det gäller tillskärning, sömnad och packning men till största delen är det fortfarande människan som gör den stora insatsen.

Att vara tydlig i sin design från start och ge tydliga instruktioner genom teckpack och skisser besparar många timmars arbete och prover som skickas fram och tillbaka. Varje liten förändring krävs ett stort engagemang och arbete, att vara noggrann från start sparar både tid, pengar och sist men inte minst: miljön.

Designer i färd med att digitalisera strumpamotiv. Kundens mönstret öppnas i ett “stickprogram” där det omvandlas till maskor, därefter skickas det till stickmaskinen för ett prov.

 

Stickmaskiner, där barnsockar just nu står på programmet.

 

Varje strumpa avsynas noga.

 

Packning av strumporna sker för hand

Mönsterkonstruktion och läggbild

Mönsterkonstruktionen är grunden för en bra passform, det tar många år att bli en skicklig konstruktör. När konstruktionen av ett plagg är färdigt och godkänt, inför det ska gå till produktion, görs en så kallad “läggbild”. I läggbilden lägger man ihop mönsterdelar från olika storlekar och kan på så sätt få fram plaggets tygåtgång. Detta görs också för att få en optimal skärbild med så lite spill som möjligt.

Mönsterkonstruktören skapar en läggbild inför tillskärningen, det gäller att få ut optimal åtgång med så lite spill som möjligt

 

Stor skicklighet krävs vid sömnaden av klänningar för ett skandinavsikt märke

Tack!

Vi har verkligen blivit välkomna med öppna armar och blivit bortskämda med de turkiska leverantörernas fina gästvänlighet och givmildhet.

Vi hoppas på många goda samarbeten i framtiden!

Möte hos en stor tillverkare av bad och underkläder i Izmir.

Foto: Fashion Factory Sweden